Over SID  |  FAQ  |  Contact
Home Dierproeven Proefdieren Gezondheid Kenniscentrum Wetgeving Nieuws & links

Wie doen dierproeven?

In Nederland mag niemand zomaar dierproeven doen. Bedrijven en instellingen moeten een vergunning hebben om proeven met dieren te mogen doen. Deze vragen zij aan bij het Ministerie van Economische Zaken (EZ). In 2014 waren er in Nederland 83 instellingen die dierproeven mochten doen.

 

Deskundigheid

Laboratoriummedewerker, onderzoeker, dierverzorger en biotechnicus word je niet zomaar. Voor elke functie is een gerichte en erkende opleiding vereist. Voor sommige specifieke functies is daarnaast een cursus proefdierkunde verplicht. Dat staat in de Wet op de dierproeven. Tijdens de cursus Proefdierkunde, die je tijdens of na je universitaire studie op biomedisch gebied aan diverse universiteiten kunt volgen, leer je naast onderzoekstechnische vakken ook alles over zorgvuldig en verantwoord proefdiergebruik.

Proefdierdeskundige

Elk proefdierlaboratorium heeft een erkendeOnderzoeker
proefdierdeskundige, die toezicht houdt op het welzijn van de dieren en de naleving van wetten en regels met betrekking tot het houden en gebruik van dieren. Van alle dieren wordt dagelijks een welzijnsdagboek bijgehouden. De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit controleert regelmatig op al deze zaken. 

(Datum laatste wijziging: 17-03-2016)
Deel op Twitter Twitter Deel op Facebook Facebook
Deel op MySpace MySpace Deel op Hyves Hyves
Deel op Nujij Nujij Deel op eKudos eKudos