Muizen met menselijke cellen geven inzicht in nierziekte

  • 18 april 2024
  • leestijd 2 minuten


Onderzoekers in Singapore hebben vooruitgang geboekt in het begrijpen van nierziekten door gebruik te maken van ‘organoïden’, die gekweekt zijn uit menselijke niercellen en getransplanteerd in levende muizen.

Polycysteuze nieren (Engels: polycystic kidney disease (PKD)) treffen wereldwijd ongeveer 1 op de 1000 mensen treft en leidt tot de vorming van met vocht gevulde cysten en nierfalen, wat dialyse of niertransplantatie noodzakelijk maakt. Deze behandelingen hebben een grote invloed op de kwaliteit van leven of gaan gepaard met hoge kosten en mogelijke complicaties.

Om dit aan te pakken, ontwikkelde een team van onderzoekers aan de Nanyang Technological University (NTU) zogenaamde nierorganoïden, gekweekt uit de huidcellen van PKD-patiënten, en vervolgens met succes getransplanteerd in muizen.

Dit stelde het team in staat om de voortgang van de ziekte en de interactie binnen een levend organisme te bekijken, wat leidde tot de ontdekking dat het verbeteren van een specifiek metabool proces in cellen de vorming van cysten bij PKD kon verminderen.

Foo Jia Nee, een van de hoofdonderzoekers aan de NTU: “De gelijkenis tussen de ziekteverschijnselen waargenomen in ons ingeplante mini-niermodel en de daadwerkelijke ervaringen van patiënten met PKD suggereert dat deze methode nuttig kan zijn bij het bestuderen van de ziekte en een bruikbaar hulpmiddel om nieuwe behandelingen te testen.”

Dit onderzoek, gepubliceerd in Cell Stem Cell, legt de basis voor verdere verkenning van therapieën die dit metabole proces verbeteren, niet alleen voor PKD, maar mogelijk ook voor andere genetische en metabole aandoeningen.

Bron: EARA

Misschien vind je deze artikelen ook interessant: