Over SID  |  FAQ  |  Contact
Home Dierproeven Proefdieren Gezondheid Kenniscentrum Wetgeving Nieuws & links

Muizen

Wat is een muis?

MuisDe naam muis wordt gebruikt voor allerlei kleine zoogdieren, in het bijzonder de huismuis. Muizen vallen onder knaagdieren (de familie van de muisachtigen, met o.a. de rat) en komen op ieder continent in de wereld voor. In Nederland is de huismuis geen beschermde diersoort omdat het een plaagdier kan zijn.


En bij dierproeven?

De muis is het meest gebruikte proefdier in Nederland. In 2014 waren dat 277.505 muizen, oftewel 49,2% van de proefdieren. Deze muizen waren speciaal gefokt voor dit doeleinde. De meeste muizen worden gebruikt voor het doen van wetenschappelijk onderzoek.


Waarom muizen?

Als je muizen ziet, zou je niet denken dat ze veel overeenkomsten hebben met mensen. Maar dat is wel zo! De huismuis heeft zich dan ook ontwikkeld tot hét proefdier voor medisch onderzoek. Ze hebben namelijk een vergelijkbaar afweersysteem als dat van mensen. 90% van de menselijke genen die gekoppeld zijn aan ziektes, zijn vergelijkbaar met die van muizen. Daarbij komt dat muizen zich snel voortplanten, een snelle stofwisseling hebben en gemakkelijk te verzorgen zijn. Muizen zijn dan ook zeer effectief bij het doen van onderzoek naar de genezing van ziekten zoals kanker, suikerziekte en verouderingsziekten.

(Datum laatste wijziging: 16-03-2016)
Deel op Twitter Twitter Deel op Facebook Facebook
Deel op MySpace MySpace Deel op Hyves Hyves
Deel op Nujij Nujij Deel op eKudos eKudos