Over SID  |  FAQ  |  Contact
Home Dierproeven Proefdieren Gezondheid Kenniscentrum Wetgeving Nieuws & links

Konijnen

Wat is een konijn?

KonijnKonijnen zijn zoogdieren die tot de haasachtigen behoren. Soms wordt gedacht dat het knaagdieren zijn, net zoals muizen en ratten, maar dit is dus niet het geval. In Nederland komen konijnen in het wild voor en tamme konijnen worden vaak als huisdier gehouden. Verder worden tamme en wilde konijnen door mensen gegeten.


En bij dierproeven?

In Nederland zijn in 2014 10.763 konijnen gebruikt als proefdier. Ze worden vooral gebruikt bij het ontwikkelen van geneesmiddelen en vaccins. Alle konijnen worden speciaal gefokt voor een leven als proefdier en het zijn geen huisdieren. Alleen als een diereigenaar een dierdonorcodicil heeft ingevuld, wordt een huisdier na het overlijden gebruikt voor onderwijs (geneeskunde).


Waarom konijnen?

Konijnen zijn geschikte proefdieren omdat ze, net zoals ratten en muizen, aan veel ziekten lijden die ook bij mensen voorkomen. Het konijn wordt veel gebruikt voor onderzoek naar hart- en vaatziekten (ze ontwikkelen ‘aderverkalking’ bij hoge gehalten aan cholesterol in het dieet) en het ontwikkelen van vaccins.

(Datum laatste wijziging: 16-03-2016)
Deel op Twitter Twitter Deel op Facebook Facebook
Deel op MySpace MySpace Deel op Hyves Hyves
Deel op Nujij Nujij Deel op eKudos eKudos