Over SID  |  FAQ  |  Contact
Home Dierproeven Proefdieren Gezondheid Kenniscentrum Wetgeving Nieuws & links

Honden

Wat is een hond?

HondDe hond stamt af van de wolf en behoort tot de hondachtigen. Het dier is al sinds duizenden jaren in gezelschap van mensen en bij de domesticatie zijn tal van verschillende rassen ontwikkeld. De hond wordt gebruikt voor de jacht, om vee te hoeden, voor bewaking/beveiliging maar tegenwoordig vooral als huisdier.


En bij dierproeven?

1.068 honden zijn in Nederland gebruikt voor proeven in 2014. Meer dan de helft van de proefdieren worden gebruikt voor het ontwikkelen van geneesmiddelen en vaccins, de overige dieren voor onderwijs of onderzoek. Honden die als huisdier leven worden nooit ingezet als proefdier, tenzij het een onderzoek is dat betrekking heeft op het leven als huisdier. Je kunt als diereigenaar voor je overleden hond een dierdonorcodicil invullen waarin je toestemming geeft voor gebruik voor onderwijs.


Waarom honden?

De fysiologie van honden lijkt op die van mensen. Hun organen zijn vergelijkbaar met die van ons, ze hebben een kleine maag en een kort spijsverteringskanaal. Honden worden vooral gebruikt voor professioneel onderwijs en het ontwikkelen en het testen van vaccins en geneesmiddelen. Ook worden honden gebruikt voor onderzoek naar de behandeling van hart- en vaatziekten.

(Datum laatste wijziging: 17-03-2016)
Deel op Twitter Twitter Deel op Facebook Facebook
Deel op MySpace MySpace Deel op Hyves Hyves
Deel op Nujij Nujij Deel op eKudos eKudos